Mikrovlnná rúra… Ako je to v skutočnosti s týmto kontrovérznym spotrebičom?

| | 0 Comments

„Mikrovlnka ničí všetko dobré v jedle!“ Túto vetu ste pravdepodobne počuli minimálne miliónkrát. Je to však naozaj tak? V skutočnosti ani nie, pretože mikrovlnné žiarenie z iných spotrebičov a zariadení v našom okolí je mnohonásobne silnejšie.

mikrovlnka
 
Mikrovlnná rúra funguje na princípe mikrovlnného žiarenia.Naše jedlo, je teda v skutočnosti naozaj ožiarené. Podľa odborníkov, je však jeho dávka a hlavne doba pôsobenie neškodná, a to hlavne v porovnaní s inými prístrojmi v našom okolí, ktoré pracujú rovnakým spôsobom. Hovoríme najmä o mobilných telefónoch, televízií, rádiu, či počítači. Ak by ste vo svojej domácnosti nemali ani jedno zo spomínaných zariadení, mikrovlnnému žiareniu by ste sa aj napriek tomu nedokázali vyhnúť stopercentne. Vysielajú ho totiž napríklad i radary. V tomto prípade ide samozrejme o podstatne silnejšiu dávku, takže sa k vám dostane aj vtedy, keď je takáto vecička od vášho domova vzdialená na kilometre.
 
Samostatná mikrovlnná rúra teda vaše jedlo zásadným spôsobom neznehodnotí. Problémom je skôr to, ako si svoje pokrmy ohrievate.V prvom rad, by ste ich mali vždy vložiť do skleneného, alebo keramického riadu. Z všetkého plastu, a to dokonca i z toho, ktorý je na takéto používanie vyslovene určený, sa totiž do jedla uvoľňujú zdraviu škodlivé  látky. Niektorí ľudia zvyknú ohrievať potraviny v plastových obaloch, v ktorých ich kúpili. Tomuto by ste sa mali vyhnúť určite.

vibrace
 
Viacerí odborníci sa dokonca zhodujú na tom, že používanie mikrovlnnej rúry, má aj niekoľko pozitív.Keďže jedlo stále dokola neprevárate, ale ho iba takto ohrejete, zachová si podstatnú časť vitamínov, ktoré sa pri pôsobení tepla znehodnocujú. Takže ak ste tento domáci spotrebič ešte nevyhodili, ani tak nemusíte robiť. dbajte hlavne na to, aby ste svoje pokrmy ohrievali správne a bezpečne. Ako sme už spomenuli, najdôležitejší je materiál, ktorý na ich ohrev používate.