Videohry a herný pravek

| | 0 Comments

Vznik a popularita vôbec prvých videohier s tou najprimitívnejšou grafikou a hratelnosťou sa datuje možno do 80-tych alebo 70-tych rokov minulého storočia. Pravda je však taká, že koncept prvej videohry je tu s nami už od roku 1958.
To znamená, že tento typ elektronickej zábavy je tu s nami už vyše pol storočia. Na mohutnom vedeckom stroji, respektíve počítači tej doby je len malý displej, ktorý premieta jednu čiaru a jedno žiariace teleso (loptičku). To sa zmení ideou istého vedca, zamestnanca, ktorého počas prestávky napadne princíp, ako si dlhý čas v práci podstatne spríjemniť. Pomerne rýchlo zostrojí ovládač, ktorého dominantou je otáčacie kolečko a jeho pohybom „loptička“ na obrazovke reaguje. Miesto pokarhania si zaslúži obdiv všetkých kolegov a tí si túto „videohru“ nadovšetko zaľúbia. Pochopiteľne padajú tiež prvé myšlienky, ako tento vynález speňažiť a sprístupniť verejnosti. Písal sa rok 1958 a ide o vôbec prvú hru s jednoduchým názvom „Tennis“.

hraní her

  • Tá bola následne námetom pre vznik videohry Pong z roku 1972 (akú mnohí považujú za vôbec prvú).

Pricházda rok 1973 a prichádza vôbec prvá herná konzola. Sen o poskytnutí zmieneného vynálezu širokej verejnosti sa tak stáva skutočnosťou. Pochopiteľne sa toho moc nezmenilo, základom je žiariaci štvorček na obrazovke a v rukách ovládač v tvare štvorca a veľkým otáčacím kolečkom. „Vychytávkou“ však bolo pridanie desiatok ako keby papierov, respektíve herných plôch napríklad so vzorom hokejového ihriska a tento priesvitný vzor ste nalepili na vašu obrazovku. Následne malo ovládanie žiariaceho štvorčeka zmysel, nakoľko bol na hernej ploche. Išlo z dnešného hľadiska o veľmi, veľmi primitívnu konzolu, no na tú dobu priam revolúciu v elektronickej zábave a bola skutočne populárna. Názov tejto konzoly bol Magnavox Odyssey.

herní konzole

To „pravé orechové“ a počiatok videohier v podobe, akej ich poznáme dnes prichádza až v roku 1978 a ide o kultovú hru s názvom Space Invaders.